Direktlänk till inlägg 17 september 2018

Danbo Erik von Rosen

Av marianne - 17 september 2018 10:01

Har blivit ett nytt besök,på Danbo naturreservat.Denna gången letade vi upp Erik von Rosens lägerplats.Vi fann resterna av den o sötvattenkällan där de hämtade vatten.Greven o hans fru Mary hade 6 barn.De levde lägerliv varje sommar i Danbo,där de bodde i tält i 6 veckor.Varje barn hade sitt tält,föräldrarna hade ett,sedan fanns det ett kökstält,garderobstält,porslinstält och ett gästtält.Ännu idag kan man se rester av hur de levde.


 

Stigen nmot Danbo

 

På väg ner mot Danviken

   

Lägerplatsen

 

Eldstaden vid köksregionen

 

Stenen som man malde vid

 

Här hade dom teceremoni.Då lades en sidenduk över den flata stenhällen.

 

Tror att här har nog stått ett sovtält

 

Krokar där det nog har varit,någon form av upphängning.Kanske för grevinnans långa klänningar.När hon hämtade mjölk,var hon barfota o hade lång klänning.

 

Tror inte att dessa flaskor,är från grevens tid.

 

Några raukar nedanför lägerplatsen

 

Först var här,grevens meditationsplats,senare blev det grevinnans kapell.Det hände att biskopen kom ut och höll mässa.Grevinnan var djupt religiös.

 

Kapellet

 

Fiskeboden

 

Smidesarbetena har gjorts av en skicklig smed ,från Katthammarsvik.

     

Sötvattenskällan

 

Strandboden från lägerplatsen.Erik von Rosen köpte ett område,4,5 hektar, i början av -20-talet.Inte alla markägarna ville sälja,men under åren sålde fler av mark,o så småningom ägde greven 24,5 hektar.Böndrna som sålde fick fortsätta o ta släke(tång)o fiska ,när inte grevefam.var där.1957 blir Danbo naturreservat,tio år senare ärver dottern Birgitta ,hon blir tillsynsman för området.Reglerna sa då att allmänheten bara fick gå på stigarna,o det var förbjudet o bada,-89 blir det tillåtet för allmänheten o gå utanför stigarna o bada.-92 skänkte hon området till sin son,som 2013 sålde sin del till naturvårdsverket.Greven dog 1948,men grevinnan fortsatte o tälta in på -60-talet.Hon dog -67.

 

Efter Danbo följde vi stranden till Grynge gamla vackra fiskeläge. 


Erik von Rosens syster Carin,var gift med Herman Göring .


Ha en skön dag alla vänner.


Kramiz   


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av marianne - 1 november 2018 18:13

Igår var min syster o jag,på spökvandring,en spännande upplevelse.Vi installerade oss i Tornet på Bäckaskogs  slott,fick veta på vandringen att det är där det spökar mest.Jag fick uppleva spökerier inatt.Vaknade av att golvbrädorna knarrade,(tänke de...

Av marianne - 1 november 2018 18:13

Igår var min syster o jag,på spökvandring,en spännande upplevelse.Vi installerade oss i Tornet på Bäckaskogs  slott,fick veta på vandringen att det är där det spökar mest.Jag fick uppleva spökerier inatt.Vaknade av att golvbrädorna knarrade,(tänke de...

Av marianne - 11 oktober 2018 16:31

Vilka härliga sensommardagar vi har.Mitten av oktober ,solsken o varma vindar.Man bara njuter.Bilderna är från gårdagens hundpromenad.Tyzon o jag går ca 5 km varje vardag.                     Sluta fotografera farmor,jag vill gå.   ...

Av marianne - 30 september 2018 17:25

Fick bli en tur till ett lugnt Visby,innan vi åkte hem.Stor skillnad o strosa omkring där,när alla turister har åkt hem.Ingen trängsel på gatorna.     Vi parkerade vid galgberget.   Passerade kalkugnen,på väg in mot stan.   En dold t...

Av marianne - 20 september 2018 17:39

I tisdags gick vi kulturvandring,på Lau backar.Vi har sagt i många år,att vi skulle göra det,nu blev de äntligen av.          Parkerade vid Lau Käldu,en källa med gott vatten   Guldfiskdammen vid källan   Utsikt från berget   Uteda...

Presentation


Välkommen till mapes blogg.
Jag blir glad för en kommentar

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ mapes hem&trädgård med Blogkeen
Följ mapes hem&trädgård med Bloglovin'

Gästbok

Bloggbesökare


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se